Åderbråck? Så kan du dölja det tillfälligt

Har du problem med åderbråck? Det finns en hel del olika behandlingsmetoder för det, och många av dem är moderna, säkra och inte alltför dyra. Det finns också en hel del saker man kan göra på egen hand, i hemmet, med diverse tips och huskurer. 

Men kanske har man fått dem och bara vill dölja dem? I sådana fall finns det ett par enkla tips man kan ta del av. Det kan nämligen vara något som gör att man inte vill bära shorts eller klänning när det blir lite varmare ute. Visst kan man foga sig i att bara bära långbyxor – men det finns bättre sätt. 

Använd concealer

Använd din vanliga concealer – det kan du komma rätt långt med. Om du inte har alltför stora besvär av åderbråcken kan det räcka med detta för att dölja det. Concealer är alltså samma form av smink som används för att täcka till exempel mörka ringar under ögonen. Välj gärna en som är vattentålig – och satsa på kvalitet. Det må kosta några kronor mer, men det kan det mycket väl vara värt. Sprid ut det jämt. En bra concealer räcker över hela dagen.

Brun utan sol

För den som inte har alltför stora åderbråck kan brun utan sol göra susen. Förutom att det faktiskt döljer åderbråcket i viss mån, ser det också ut som att du har varit på semester i ett varmare land. Som alltid är det viktigt att göra det med måtta. Tar man alltför mycket kan den bruna färgen bli lite för stark, och nästan se orange ut. Gör en gedigen jämförelse av produkter på marknaden innan du bestämmer dig för ett köp. Det är lätt att enbart fokusera på benen, men se till att sprida det jämnt över hela kroppen. Om benen blir brunare än resten av kroppen ser det knappast särskilt naturligt ut. 

Använd aloe vera

Aloe vera är en växt som används i många olika syften – och det kan i viss mån även fungera för åderbråck. Visst, det är kanske inte supereffektivt, men det kan möjligen minska förekomsten något. Antingen kan du köpa en växt och applicera innehållet direkt på benen, eller så kan du köpa burkar med gel. 

Stödstrumpor

Många stödstrumpor kan faktiskt bäras till en fest eller annat evenemang. Letar du lite kan du hitta modeller som ser ut ungefär som tajts. Bär du dem regelbundet under en längre period kan de minska förekomsten av åderbråck. Det som händer är att de ökar blodcirkulationen, vilket är just det som behövs för att åderbråcken ska minska. De kommer i många olika varianter, material och färger – säkerligen kan du hitta ett par som du tycker om och kan bära stora delar av dagarna. 

Förbättra cirkulationen med huskurer

Det finns en del enkla tips som kan hjälpa dig att förbättra blodcirkulationen, utan att du behöver lämna hemmet. Till exempel kan du värma olivolja och massera in i benen, använda äppelcidervinäger eller göra te av cayennepeppar. Om inga av dessa förslag hjälper dig bör du uppsöka hjälp för en åderbråcksbehandling. Läs mer om det här.

28 Feb 2019


Välkommen

På denna blogg diskuteras framförallt personlig assistans och relaterade ämnen men ävem övriga ämnen som är relaterade till vård och omsorg.