Behandling av åderbråck

Man tror att omkring 30 % får någon form av åderbråck eller åternät med åren. Det är oftast helt ofarligt och vissa får besvär men andra inte. Oftast är det rent utseendemässiga som är mest besvärande. Men vissa får värre problem i form av hudförändringar och förhårdnader. Det händer också att framför allt äldre, få eksem, blödningar och till och med svåra bensår. Men det hör till ovanligheterna.

Det vanligaste är att venerna blir svullna och röda och blir som buktande slingrande ormliknande floder. Vissa besväras mer än andra trots att de inte har några problem i övrigt. Det är vanligt att man väljer att skyla benen för att man tycker det är fult. Det finns också en mildare form av åderbråck som kallas ådernät. Det är som namnet antyder en tunnare variant som syns som tunna nät av vener, även dessa på benen.

Hur uppstår åderbråck?

Uppkomsten av åderbråck beror på att venernas klaffar, vars uppgift är att förhindra att blodet rinner tillbaka till benen, inte håller tätt. Av någon anledning har klaffarna glidit isär och blodet i venernna kommer inte till hjärtat som det är tänkt. Då ökar tryket och blodmängden i venerna i benen. Då svullnar venerna och blir synliga längs benen.

I värre fall kan blodcirkulationen påverkas negativt med hudförändningar och klåda som följd. Det är också vanligt med ökat tryck och olustkänslor på grund av detta.

När uppstår det?

Det är absolut vanligast att man få åderbråck av någon form runt 40-årsåldern. Det finns en tydlig ärtlig koppling, men det är ändå ganska vanligt att man få åderbråck eller ådernät även om en eller båda föräldrarna har haft det. Det går att lindra med stödstrumpor men det är inget som botar åkomman. Många känner ökat tryck i benen, men också klåda. 

Hur kan det behandlas?

När man lider mycket av åderbråcken och det påverkar vardagen kan det vara idé att genomgå en behandling på en läkarklinik. Dock ska man inte göra en behandling om man är gravid. Oavsett man vill bli av med sina åderbråck eller ådernät på grund av svåra besvär eller kosmetiska anledningar finns det några effektiva behandlingar att göra.

Moderna metoder

Den vanligaste metoden är en behandling med laser, men det finns också en variant där ett kärlretande skum tar bort den skadade venen. Laserbehadnlingen är mycket skonsam och ger inga ärr och man behöver inte sövas ner. Man för in en tunn laser som effektivt dödar venen.

 

13 Jul 2019


Välkommen

På denna blogg diskuteras framförallt personlig assistans och relaterade ämnen men ävem övriga ämnen som är relaterade till vård och omsorg.