Det här bör du ha för att arbeta inom personlig assistans

Det finns idag många arbetstillfällen för den som vill arbeta med personlig assistans. Detta i storstäder som Stockholm såväl som i mindre städer och orter ute på landsbygden. I Stockholm finns av förklarliga skäl (den stora befolkningen) flest arbetstillfällen, så den som vill jobba inom personlig assistans i Stockholm behöver troligen inte ha särskilt svårt för att hitta ett jobb.

Personlig assistans handlar om att hjälpa brukaren att leva ett så vanligt liv som möjligt, så som han eller hon hade gjort om funktionsnedsättningen inte fanns. Därmed är få jobb som personlig assistent lika varandra. Det beror helt enkelt på brukaren, dennes vanor, dennes behov och dennes önskemål.

Utbildning

För att arbeta med personlig assistans krävs som regel ingen utbildning och ofta ingen erfarenhet. Det är dock starkt meriterande och gör att du lättare kan få de arbeten du söker. Personliga egenskaper och referenser från tidigare arbeten är ofta det som talar högt vid en ansökning. Kontakten och kemin mellan dig och den du ska hjälpa är det som dock väger allra tyngst.

Med det sagt kan personliga assistenter ha många olika typer av bakgrunder. Har man erfarenhet från omvårdande yrken eller yrken där mycket kontakt med människor är en del av arbetet har man ofta ett försprång gentemot andra.

Den som vill ha en utbildning att stå på kan gå en gymnasielinje med inriktning mot barn och fritid eller vård och omsorg. För vissa arbetsuppgifter hos vissa brukare krävs en fördjupad kunskap, till exempel om en viss form av funktionsnedsättning. I många fall kan en sådan utbildning fås genom arbetsgivaren.

Förmågor som krävs

  • Empati. Den som jobbar inom personlig assistans bör ha stor respekt för brukarens behov och dennes privatliv. Detta samtidigt som man på ett praktiskt vis hjälper honom eller henne. Att kunna vara lyhörd och på ett så bra sätt som möjligt smälta in i brukarens vardag är viktigt. Därtill bör man ha en god förmåga att uppmuntra den man hjälper, inte minst vad gäller att göra saker på egen hand.

  • Social förmåga. Att ha en god social förmåga är viktigt. Inte bara för kommunikationen och umgänget med brukaren, utan också för att på ett bra sätt kunna samspela med brukarens anhöriga och vänner. Med det sagt arbetar du sällan direkt med andra assistenter. De flesta brukare har en assistent som arbetar åt gången.

  • Flexibilitet. Att kunna vara någorlunda flexibel kan vara viktigt, beroende vem du hjälper. Vissa brukare stannar mer i hemmet, medan andra går på många olika verksamheter. Jobbar du i Stockholm kan du till exempel få vara beredd på att börja i södra delarna av Stockholm en dag, och de norra delarna av staden en annan dag.
5 Sep 2017


Välkommen

På denna blogg diskuteras framförallt personlig assistans och relaterade ämnen men ävem övriga ämnen som är relaterade till vård och omsorg.