Undvik förslitningar

Jobbar du som personlig assistent någonstans i vårt avlånga land? Då har du förhoppningsvis ett meningsfullt arbete som du trivs med. Det är meningsfullt många gånger att få vara en annan människas förlängda armar och ben. Att göra vardagen möjlig för alla de människor som på grund av sitt handikapp inte kan ta sig ur sin lägenhet, komma utomhus, simma, gå på kafé eller bio, eller vad det nu kan vara som de vill göra. Att arbeta som personlig assistent innebär många gånger ganska många lyft. Ofta ska man lyfta den handikappade från sängen, till badrummet, ur rullstolen, till bilen och så vidare. Om du inte har gått någon utbildning i hur man lyfter på rätt sätt är faran stor att du så småningom kommer att skada dig. Ryggen kan ta stryk efter ett antal tusen lyft.

Gå utbildning minskar risken för skador

Har du en bra arbetsgivare är det möjligt att få gå en utbildning som lär dig hur du ska undvika de värsta skadorna. Du kan du få en expert som kommer och tittar på dina arbetssituation och vad du kan förbättra på din arbetsplats.

Enligt lagen bör man inte lyfta någon som väger mer än 25 kilo, vilket innefattar alla som inte är barn, om man arbetar som personlig assistent till en vuxen person. Därför bör man alltid vara två då en person över 25 kilo, eller använda en lift för lyften och förflyttningarna mellan säng, soffa, rullstol och så vidare.

Detta är arbetsgivarens ansvar

Det är inte bara vikten som här spelar in, även hur ytan du kan röra dig på ser ut, om du har hjälpmedel som gör det lättare att förflytta personen från stolen till sängen och badrummet. Hr du inte tillräckligt stora utrymmen kan det ge problem. Dessutom är det inte arbetstagarens problem, eller ens ansvar, utan arbetsgivarens ansvar att se till att man inte skadar sig. Saknar man kunskaper är det viktigt att man får den kunskap som behövs för att inte skada sig. Många fuskar, då man hellre vill att det ska gå fort. Då är risken för skador som störst. Det är när man har bråttom som man börjar tumma på säkerheten, både för personalen och patienter, eller vårdtagare. Att inte ha tid är alltså en risk för personalen. En lift kan te sig otymplig om man tycker sig inte ha tid för varje patient.

Träning minskar risken för skador

Att träna minskar risken för skador. Det som arbetsgivaren bör göra för sin personal är att ge förutsättningar för friskvård. Alla arbetsgivare har redan de incitamenten från staten idag. Därför är det ännu viktigare att be arbetsgivaren att bidra till ett gymkort, eller någon annan sport som du gillar. Är det så att du är tränad är det mycket mindre risk för skador. Har du starka muskler, hjälper det till att inte skada ryggen, vilket är vanligt när man arbetar inom vården. Att röra på sig är viktigt, det hör vi nästan så gott som dagligen. Vi borde ju röra på oss minst en gång i halvtimmen, bara en kort promenad räcker. Att hitta en rolig träningsform på fritiden borde vara obligatoriskt för alla. Bara på det sättet klan vi hålla arbetsskadorna borta.

31 Jan 2018


Välkommen

På denna blogg diskuteras framförallt personlig assistans och relaterade ämnen men ävem övriga ämnen som är relaterade till vård och omsorg.